Tuesday, 8 July 2014

~~Xperience aku bsalin C-zer last minute~~



~~Xperience aku bsalin C-zer last minute (yg x pnh tpikir pun!) di HKL (HKL d best hospital bsalin!)
~~selama 9 bln preggy, dktr n bidan hny ckp u leh bsalin normal k!...posisi bby ok, air ketuban ok, pbentukan bby ok, tali pusat ok, bla bla bla...  
tp condition aku x ok sgt sbb last2 bln preggy, every week dtg klinik cek drh 4 kali/1 hr sbb detect diabetis... lol...bacaan gula aku tggi...dktr siap ckp bby u besar, kalo u leh push kpla pun, mgkn bahu bby u x lps kuar...   ... ader plak low blood pressure (hb low)...ms preggy dr bln 2 smpi 6 bln, sakit teruk smpi x leh mkn minum, x pegi keje...
msk spital sbb turun drh setitik jer ms 38 wk...tiber ms nak deliver, pkl 7 pg kene msk ubat induce spy cpt deliver...8 pagi dktr round, tgk bacaan CTG, heart beat bby drop (mcm x leh dselamatkan lg...huhu)...emergency call OT spy set up sbb aku kene bsalin C-zer SKRG! sbb Fetal Distress (mksdnyer bby aku dah stress dlm perut)... ...x ke kejutan budaya tu!...
x der ckp byk lg, ubat muntah kene telan, katerer suda msk bwh...tkr bju OT, sain surat ntah aper2 ntah...huhu...msk bilik OT pkl 9 pagi , inject ubat bius (rupenyer jarum dier pnjg ek!, cucuk tulang blkg lak tu...haha)...terus potong perut...9.26 pagi, bby suda kuar, perut jahit, pkl 10 pagi dah leh kuar bilik OT...mudah kan!?
alhamdulillah, aku x mcm org laen yg lps C-zer ...ader yg muntah2 sbb x thn ubt bius tu, ader yg msk darah blk...aku x la...aku leh mtk mkn minum lg smpi bidan pun dok jg aku takut aku muntah2 ke...tp aku ok...3 mlm dok spital dgn bby ( somi x leh teman, HKL kan) dr 3rd class, pndh 2nd class...tu pun nk hntr aku ke 1st class...aku kata x yah la, 2nd class dah ok dah...lps hr ke 3, plaster perut suda bkk, leh balik dah...
salute dgn dktr2, nurse2 dan bidan2 HKL...dorg sume baik2...take care sentiasa...x der somi teman pun x per, sbb dorg jg betul2...selalu dtg ke katil bg info2 yg bguna...hehe...mmg itu ler xperience bsalin kejutan budaya aku...aku x rasa sakit nak bsalin pun sbnrnyer sbb terus C-Zer (C-zer pun x sakit sgt sbb bius dah kan 1/2 bdn)...
tq Allah sbb pmudahkan segala2nyer...bby aku pun dah 4 bln skrg! ... Allah x kan bg sakit yg kiter sdiri x bole thn...ader hikmahnyer...org kata jgn melawan somi, nnti susah nak bsalin...bkn riak, tp ketentuan Allah kiter x tahu...bdoa smoga dpmudahkan...   

No comments:

Post a Comment